Jeden svět v Opavě 2019

Akce Opava

Jeden svět v Opavě 2019
Festivaly, Kino
Další akce ve městě Opava

Jeden svět v Opavě

pondělí–pátek 25.–29. 3. / Klub Art (Beethovenova ul., Opava)

Vstupné na jeden film 60,-, na celý den 100,- a na celý festival 230,- zakoupíte na recepci Obecního domu (Ostrožná 46, Opava) nebo na místě.
Všechny projekce jsou pro ZTP, ZTTP se slevou 50 %.

JEDEN SVĚT V OPAVĚ 2019
FESTIVAL DOKUMENTÁRNÍCH FILMŮ O LIDSKÝCH PRÁVECH

Identita, jistota, bezpečí. Dokumentární festival Jeden svět hledá, co nás spojuje.

Kdo jsem a kam patřím? Odpovědi na tyto otázky jsou v době politických krizí, rozdělené společnosti a na prahu nevratné klimatické změny stále složitější. O to více potřebujeme najít vlastní identitu, která nám dává pocit jistoty a bezpečí. Jak chápat sama sebe, odlišit se od ostatních a nevytvořit přitom ve společnosti hlubokou propast? Po tom bude pátrat letošní 10. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět v Opavě, který se koná od 25. do 29. března v Klubu Art.
Motto Bezpečná blízkost odkazuje na stav, kdy si lidé ve společnosti, ač je každý jiný, dokáží porozumět a naslouchat. „Nenávistné šermování s identitou se stalo zbraní v rukou některých médií a politiků, kteří se snaží poštvat jednu skupinu proti druhé. Vzniká tak propast – my versus oni. Chceme zjistit, co nás od sebe navzájem odlišuje; najít to, co nás spojuje a skrze co si můžeme být bezpečně blízko,“ říká ředitel Jednoho světa Ondřej Kamenický.

Jubilejní 10. ročník opavského festival zahájí 25. 3. v 17:30 první náměstkyně primátora statutárního města Opavy Bc. Hana Brňáková.

Za Opavskou kulturní organizaci srdečně zvou koordinátorky projekcí Vladana Fuchsová a Simona Juchelková.

Další informace najdete na webu www.klubart.cz nebo www.jedensvet.cz či na facebookových stránkách OKO.

PROGRAM FESTIVALU:

pondělí 25. 3.
17:30 – Ještě nekončíme / zahájení 10. ročníku opavského festivalu – Příběhy ze života českých seniorů a seniorek, kteří navzdory svému věku a zdravotnímu postižení neúnavně naplňují své životy nejrůznějšími aktivitami.
20:00 – Láska a prázdná slova – Před pěti lety byla Wandě diagnostikována Alzheimerova choroba. Nyní je zcela odkázána na péči svého manžela. Z intimní blízkosti natočený příběh o síle lásky, která přetrvává tváří v tvář nevyléčitelné nemoci.

úterý 26. 3.
16:00 – Na jejích bedrech – Celý svět mluvil o jezídce Nadje Muradové, když získala Nobelovu cenu míru za boj proti sexuálnímu násilí ve válce. Málokdo si ale uvědomil, jak náročné pro ni je znovu a znovu otevírat staré rány.
18:00 – Obléhání města / hosté: režiséři filmu Vít Janeček a Zuzany Piussi – Nový film Zuzany Piussi a Víta Janečka o tom, jak se obyvatelé slovenské obce Kremnice postavili proti těžařské firmě. Povedou jejich snahy ke kýženému cíli?
20:00 – Vítejte v Sodomě – Býval to africký močál. Dnes je to obří skládka vyřazené evropské elektroniky a jedno z nejjedovatějších míst na světě. Přesto ghanské Agbogbloshie kypí čilým ruchem.

středa 27. 3.
16:00 – #FollowMe – Reportér Nicolaas se rozhodne založit si svůj první instagramový účet a nasbírat co nejvíce followerů. Postupem času se začíná více zajímat o pozadí sociální sítě Instagram a odhaluje dobře fungující systém založený na podvádění.
18:00 – O čem sní pankáči / host: punkáč Bart – V Indonésii, zmítané jinak celou řadou vážných problémů, je společnost vždy připravená trestat takové prohřešky, jakými jsou svobodné myšlení, tetování nebo číro na hlavě.
20:00 – Vesnice plavajících krav – Co se stane, když tři neohipíci z Berlína dorazí na farmu do východního Polska? Humorný dokument zachycuje střet vzletných představ s tvrdou vesnickou realitou.

čtvrtek 28. 3.
10:00 – Začít znovu – Příběh profesionálního sňatkového podvodníka a jeho poslední oběti, která s ním i po odhalení pravdy pokračuje ve vztahu a čeká na něj, až se vrátí z vězení.
16:00 – Bezpodmínečná láska / host: Jan Droščák – Mladý polský gay a jeho babička se sice navzájem mají rádi, rozumějí si ale hůř. Intimní dialog o svobodě volby a naplnění tradičních povinností.
18:00 – Maďarsko 2018 – V zákulisí demokracie / host: politolog Lubomír Hlavienka – Dvě různě vedené předvolební kampaně v roce 2018 v Maďarsku. Vládní strana Fidesz vsadila vše na jedinou kartu: strach. Co může nabídnout zástupce opoziční koalice Ferenc Gyurcsány?
20:00 – Bohové z Molenbeeku – Poetický film o přátelství tří dětí uprostřed bruselské čtvrti Molenbeek, místě soužití moha kultur a vyznání, které po teroristických útocích v Paříži a v Bruselu v roce 2016 získalo pověst líhně islámského terorismu.

pátek 29. 3.
16:00 – Vrt – Dian bylo šest let, když zaslechla dunění. Na její vesnici se řítilo tsunami bahna. Sedm let poté se tisíce lidí stále marně domáhají odškodnění od mocné těžařské firmy.
18:00 – Dobré zprávy + Volání divočiny / host: režisérka Volání divočiny Karolína Peroutková
Dobré zprávy – Důchodce Petr Černý je známou tváří. Sedm let moderoval vysílání České nezávislé televize − jedné ze stálic české dezinformační mediální scény.
Volání divočiny – Příběh chlapců školního věku s problémovým chováním. Pocházejí z dysfunkční rodiny a nad jejich osudem visí otazník v podobě ústavní péče.
20:00 – Čonhova planeta – Jihokorejský chlapec Čonha chodí do čtvrté třídy a jeho problémové chování vyžaduje chápavý a vstřícný přístup rodičů, pedagogů i dětí ve škole.


Projekce pro školy budou probíhat ve stejném týdnu jako projekce pro veřejnost. V případě zájmu prosíme o včasnou rezervaci na tel.: +420 734 527 115 / koordinátorka projekcí pro školy Simona Juchelková.
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Festival Zdraví a Duše 2024
Výstaviště Černá louka, Ostrava
Top festival 2024
Dolní oblast Vítkovice, Ostrava
Cirkulum 2024
Slezskoostravský hrad, Ostrava