NAŠI JEDLI KAŠI
Akce Kovářov
NAŠI JEDLI KAŠI
Během návštěvy české venkovské domácnosti ranného středověku se návštěvníci seznámí s každodenními činnostmi člověka a jeho vlivem na proměny krajiny. Poznají způsoby získávání a úpravy potravy, používání různých nástrojů a nezbytnost dělby práce. Prohlédnou si dobové zahrady a pole, staré odrůdy hospodářských plodin a ovocných stromů, dozví se o využití tehdejších plodin, bylin a o jejich významu. Vyzkouší si mletí obilí na ručním mlýnku, přpravu kaší, těsta a pečení placek i masa dobovým způsobem. Spolu s obyvateli raně středověké vesnice si vyzkouší přípravu dobových pokrmů a proniknou do světa zvláštních chutí našich slovanských předků. Zjistí, že základem jejich každodenního jídelníčku byly kaše - obilné, luštěninové, ovocné i masové, zelené, bílé i černé. Kromě kaší nechybělo ani pečené maso, pražma a jiné pochoutky. Získané znalosti o raně středověké přípravě jídel si navíc ověří řešením zábavných úkolů a otázek.