NOVA FESTIVAL CHUTÍ 2025
Akce Praha
NOVA FESTIVAL CHUTÍ
Lednový Nova festival chutí přivítá i dva michelinské šéfkuchaře
Nova festival chutí nabídne svým návštěvníkům degustační menu dvaceti nejlepších restaurací z celé České republiky. O zábavu se postarají samotní šéfkuchaři, kteří se na hlavním podiu utkají v soubojích ve vaření se známými kuchaří z televizní obrazovky. Vyzvou tak Radka Kašpárka, Přemka Forejta a Honzu Punčocháře. Jedinečný food festival pod jednou střechou navštíví také velké množství populárních tváří z pořadů TV Nova. V pražské hale O2 universum navíc vyroste samostatná restaurace „VIP Gourmet Experience“, kterou opanují michelinští kuchaři. V sobotu 18. ledna István Pesti a v neděli 19. ledna Jean-Phillipe Blondet. Vstupenky na Nova festival chutí i na exkluzivní VIP Gourmet Experience lze zakoupit přes síť Ticketportal.
„Nova festival chutí bude opravdu jedinečný. Během jednoho víkendu bude možné procestovat nejen celé Česko, ale i kus Evropy. Obvykle pokud chceme ochutnat jídlo od michelinských kuchařů, musíme vyrazit do zahraničí. Teď dva přijedou k nám a já se těším, že i od nich načerpám novou inspiraci,“ říká moderátor festivalu a vítěz soutěže MasterChef Česko Roman Staša.
István Pesti pochází z Budapeště a reprezentuje klasickou maďarskou kuchyni, kterou mísí se svěžestí asijské kuchyně. Přestěhoval se na venkov, aby dokázal, že kvalitní maďarská gastronomie může vzkvétat i v provinciích. Mimo jiné stojí také za úspěchem restaurace Platán Gourmet Restaurant, která byla pod jeho vedením oceněna dvěma michelinskými hvězdami. Za svou práci si vysloužil prestižní ocenění za celoživotní práci udělované maďarskou akademií Bocuse d’Or. Jeho menu návštěvníci ochutnají v sobotu 18. ledna.
V neděli 19. ledna bude restauraci VIP Gourmet Experience šéfovat Jean-Philipp Blondet, oceněný třemi michelinskými hvězdami. Restaurace Alain Ducasse at The Dorchester, kterou vede, se vyznačuje elegantní současnou francouzskou haute kuchyní s výraznými čerstvými chutěmi, provedenou s lehkým a překvapivým nádechem – odrážejícím její londýnskou polohu. Klíčové pro něj jsou ingredience. Používá pouze nejčerstvější a nejsezónnější suroviny, pečlivě vybírané pro jejich kvalitu a původ.
Největší zimní food festival kromě zahraničních kuchařských superstar přivítá i špičku české gastronomie. Lidé tak ochutnají jídla z těchto restaurací: Eska, SaSaZu, Grandrestaurant Pupp, Dejvická 34, Mlýnec, Molo, V Zátiší, U Sapíků, Aromi, Kampa Park, Červený Jelen, SilQ, Mace, Cukrář Skála a nově také Chateau Mcely, Ginger a Fred, Bricks a cukrářka Helena Fléglová, zakladatelka HF Pastry Academy. Kuchařské souboje budou moderovat Kristina Kloubková a Roman Staša.