Zabijačka jako u babičky a dědy 2020

Akce Kosmonosy

Zabijačka jako u babičky a dědy 2020
Vaření, Gastronomie
Další akce ve městě Kosmonosy

Zabijačka jako u babičky a dědy

Díky jistým svérázným rysům v povaze pana ředitele se v hotelu právem oplývajícím čtyřmi hvězdičkami někdy dějí věci, které by si leckdo dokázal jen těžko představit i na dvorku vesnického stavení. A přeci to jde. Nejen díky tvrdohlavému nadšení pana řídícího se na sklonku loňské zimy v areálu Galatea uskutečnila zabijačka. Přímými účastníky byli odvážlivci z řad přátel, rodiny a zaměstnanců hotelu.
Ono sobotní ráno 2.3.2019 něco málo po páte hodině zaparkovalo před hotelem auto s vozíkem. Na vozíku byla klec a v kleci strakaté prase s úctyhodnými 207 kg živé váhy. Myslím, že jsme mu tu chvilku co bylo uvázané za nožičku na špagátku i nějak říkali. Nejspíš to byl Pepa.
Nevyhnutelné ukončení Pepova života nastalo zhruba 06:35 místního času. Zkušenou rukou řezníkovou zhaslo prase rychle a nejhumánněji jak to jen šlo. A pak už nastal rázovitý kolotoč spaření prasete a oškrábání štětin, vyvrhnutí vnitřností, vaření zabijačkové polévky, praní střev, porcování masa, příprava jelit a jitrnic. Prdelačka se vařila v brutaru před hotelem, přikládalo se pod ní dřevem a voněla až na kosmonoském náměstí.
Stejně jako vůně zabijačkové polévky může být pro někoho neodolatelné, když se vyškvařuje sádlo a škvarky. Představte si ještě teplý škvarek namočený v hořčici nebo jen tak posolený s kouskem čerstvého domácího chleba.
Hnidopich by mohl podotknou, že ty jitrnice zkrátka nemohly zchladnout včas, když v půl sedmé ráno prase ještě dýchalo. A měl by nejspíš pravdu. Ale co? Bylo to poprvé a bylo to krásné.
I přes tu spoustu práce, nebo snad právě díky ní to byl den jako korálek.
Každá tradice se musí jednou narodit. Poučeni z předchozích nezdarů, nadšeni z minulých úspěchů se tohoto držíme. I tento rok se tedy zabijačka uskuteční. Konkrétně se tak stane 22.2.2020 od 11:00 do 17:00. Pokud by si někdo rád užil celý den, přiložil ruku k dílu a naučil se novému, může. V ceně 590,- je zahrnutý bezedný čaj a svařák, čerstvě uvařený ovárek, zabijačkový guláš, jitrnice a jelita.
Stejně jako loni bude možné si objednat zabijačkové výrobky a druhý den vyzvednout. Rádi pro Vás připravíme MALOU (2x jitrnice, 1x jelito a 0,5l guláše) nebo VELKOU (4x jitrnice, 2x jelito, 0,5l sklenice guláše, a prdelačky) výslužku.

Ceny jednotlivých výrobků jsou následující:
Jitrnice, jelita, guláš a tlačenka 199,-/kilogram
Prdelačka 69,-/litr
Sádlo 109,-/0,5 litru
Škvarky 59,-/100 gramů

Pro další informace a rezervace prosím kontaktujte recepci hotelu.

Budeme se těšit.

Začátek akce: 22. 2. 2020 11:00:00
Konec akce: 22. 2. 2020 17:00:00
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Food Day 2025
Zámek Mnichovo Hradiště, Mnichovo Hradiště
Food Fest 2025
Zámek Kralův Dvůr, Králův Dvůr
Food Day 2025
Zámek Brandýs nad Labem, Brandýs nad Labem-Stará Boleslav
Street food festival 2025
Husovo náměstí, Beroun
Food Day 2025
ZÁMEK ZNOJMO, Znojmo
Street food festival 2025
Husovo náměstí, Beroun